Gezondheid
5 voordelen van het koolhydraatarme dieet

5 voordelen van het koolhydraatarme dieet

Voor veel krachtsporters en bodybuilders is het leven niet meer weg te denken – het koolhydraatarme dieet. De term Low Carb staat voor een vorm van voeding waarbij het aandeel koolhydraten zoveel mogelijk wordt gereduceerd. Om ten volle te profiteren van de voordelen van koolhydraatarme voeding worden voedingsmiddelen met zetmeel en suiker geëlimineerd. Dit betekent dat alle zoetigheden, aardappelen, rijst, brood, witte bloemproducten en dranken met suiker van het menu verdwijnen. Dit artikel toont de voordelen van het koolhydraatarme dieet als onderdeel van een gewichtsverminderend dieet.

Voordelen van het Low Carb dieet om lichaamsgewicht te verliezen

Sommige mythen draaien om het koolhydraatarme dieet. Sommigen zweren bij het snelle gewichtsverlies, anderen demoniseren deze vorm van voeding. De voordelen van het koolhydraatarme dieet zijn wetenschappelijk bewezen.

Terwijl de inname van koolhydraten drastisch wordt verminderd, zijn voedingsmiddelen die vet en eiwit bevatten expliciet toegestaan. In plaats van koolhydraten onttrekt het lichaam energie aan vet- en eiwitbronnen.

Een koolhydraatarm dieet voorziet in een hoeveelheid koolhydraten van minder dan 100 gram per dag. Het wordt strikt aanbevolen om ’s avonds een koolhydraatarm dieet te eten om de vetverbranding ’s nachts te bevorderen.

Niet alleen een snel gewichtsverlies, maar ook veel gezondheidsbevorderende resultaten kunnen worden bereikt met het koolhydraatarme dieet.

De volgende 5 punten leggen de voordelen van het Low Carb dieet in detail uit.

1. hoog gewichtsverlies

In tegenstelling tot een vetarm dieet, zorgt het koolhydraatarme dieet ervoor dat u veel sneller afvalt aan het begin van het dieet. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat één gram koolhydraten een goede 2,6 gram water bindt. Een van de grote voordelen van het koolhydraatarme dieet is dat het overtollige water uit het lichaam wordt afgevoerd. Dit draagt bij aan een versneld gewichtsverlies.

2. verlaging van de bloedsuikerspiegel

De koolhydraten worden bij inname afgebroken tot korte-keten glucose-moleculen. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel, wat in sommige gevallen kan leiden tot insulinepieken. Een insulinepiek zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel omhoog schiet, wat in het ergste geval kan leiden tot type II-diabetes. Een koolhydraatarm dieet kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.

3. verbetering van de stofwisseling

Een van de andere voordelen van het koolhydraatarme dieet, is de verbetering van de stofwisseling. Door het dieet rijker te maken aan vet en eiwitten, houdt het de bloedsuikerspiegel constant laag. Als gevolg daarvan worden terugkerende aanvallen van een verwoede eetlust en het verlangen naar hapjes tussendoor geëlimineerd.

De stofwisseling heeft meer energie nodig om eiwit om te zetten in energie dan om koolhydraten te verteren. Daarom blijft er voor dezelfde hoeveelheid calorieën minder over om als vet op te slaan. De stofwisseling werkt meer en gebruikt meer energie om de glucose uit het vet en de aminozuren te vormen.

4. verlaging van de bloeddruk

Hoge bloeddruk is de trigger voor ernstige ziekten in de westerse wereld. De voordelen van het koolhydraatarme dieet zijn ook terug te vinden in de verlaging van de bloeddruk. Het risico op een beroerte, een hartaanval of een nierfalen wordt zo aanzienlijk verminderd. De bloeddruk profiteert direct van het gewichtsverlies door het lage koolhydraatdieet.

5. meer energie

Veel mensen die door de voordelen van het koolhydraatarme dieet zijn afgevallen, meldden meer energie en een beter humeur na het veranderen van hun dieet in een koolhydraatarm dieet. Ze waren energieker na een dieet, hadden een meer alerte geest en minder stemmingswisselingen. Sommigen hebben gemeld dat hun huid er aanzienlijk beter uitziet.

Conclusie

Het Low Carb dieet zorgt voor een snel gewichtsverlies door het verminderen van de koolhydraten. De dagelijkse consumptie van koolhydraten heeft geleid tot moderne ziekten zoals diabetes.

Het doel van lage koolhydraten is een bewuste reductie, niet het verbannen van koolhydraten. Bij het kiezen van een koolhydraatarm dieet moet men zich aan dit principe houden. Het heet Low Carb en niet Zero Carb Diet.

De reden voor gewichtstoename is niet de koolhydraten, maar de calorieën. En de calorieën zitten in alle belangrijke voedingsstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *