Gezondheid
Let op, deze additieven veroorzaken hoofdpijn

Let op, deze additieven veroorzaken hoofdpijn

Die hoofdpijn weer! Eigenlijk wilde je na je verkwikkende maaltijd aan de slag, eindelijk de mappen die zich al dagenlang op je bureau opstapelen en je huis bevrijden van stofkonijntjes en dergelijke. Maar de plotselinge migraineaanval verlamt je voorlopig. Dit is erg vreemd, want je kunt geen andere verkoudheids- of griepverschijnselen waarnemen. Je eetlust is niet verminderd en je maag rebelleert ook niet na het eten. Het is zeer waarschijnlijk dat het voedsel dat je net hebt gegeten de schuld is.

Een ongezond dieet voelt al snel aan op je heupen. Maar voordat het gebeurt, stuurt het systeem voor vroegtijdige waarschuwing van ons lichaam de eerste signalen uit die net zo onaangenaam zijn. Kunstmatige additieven in levensmiddelen of intoleranties veroorzaken bij veel mensen hoofdpijn. De focus van voedingsonderzoekers ligt hierop:

Glutamaat

Dit additief, dat vaak verborgen zit in levensmiddelen onder de benaming E621, is een onmisbaar onderdeel van de Aziatische keuken. Hoewel het voedsel een onmiskenbare smaak geeft, is de terugverdientijd niet lang meer. Glutamaat wordt vooral toegevoegd aan kant-en-klare producten en vette snacks.

Histamine

In tegenstelling tot glutamaat is histamine een natuurlijke stof die in grote hoeveelheden voorkomt in hazelnoten en harde kaas. Maar door de industriële productie komt ook gezouten vlees in grote hoeveelheden voor. In geval van bekende intolerantie moet de stof volledig worden omzeild. Consumenten vinden vaak verwijzingen op de bijsluiters naar mogelijke componenten van noten (bijvoorbeeld in muesli). Kaasliefhebbers vallen terug op rassen met een korte rijpingstijd (bijvoorbeeld jonge Gouda).

Aspartaam

Aspartaam is een zoetstof die vaak wordt gebruikt als suikervervanger vanwege het lage caloriegehalte. Het valt sowieso in de voedingsval van dieetvoeding, en in het ergste geval kan het zelfs hoofdpijn veroorzaken na consumptie. Geen suiker? Klinkt goed in het begin. Maar hoe moet een voedsel zo zoet smaken als er elders geen bedrog is? Aspartaam kan bescherming bieden tegen overgewicht en de gezondheid van het gebit niet in gevaar brengen, maar als additief mag het niet worden onderschat.
En als je het idee krijgt om kauwgom te gebruiken om de cariës-veroorzakende kristallen van je tanden te verwijderen na een zoete maaltijd, kun je ook in de aspartaamvalkuil vallen. Suikervervangers zijn hier ook populair.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *